Az RFID technológia olyan megoldások gyűjtőfogalma, amely tárgyak vagy élőlények azonosítóját továbbítja vezeték nélkül, rádióhullámok segítségével. Az RFID használatával jelentősen csökkenthető az adatbevitel, adatfeldolgozás és ellenőrzés ideje, emellett kiküszöbölhető a hibás adatbevitel. A technológia lehetővé teszi az adatok teljesen automatikus beolvasását és valamilyen feldolgozó számítógép felé történő továbbítását – mégpedig emberi beavatkozás nélkül.

Néhány példa az RFID alkalmazási lehetőségeire:

A hamisítás jelentős veszélyt jelent a közegészség és a betegbiztonság számára. A hamisított gyógyszerek hatástalan vagy hibás alapanyagokat, téves keverési arányokat, gyenge vagy szennyezett összetevőket tartalmazhatnak. Az RFID tag-ek és a rajtuk szereplő egyedi EPC kód alkalmazásával, valamint egy vagy több hitelesített adatbázissal a termékek minden egyes leolvasással hitelesíthetők, így az elosztási láncba került hamisított termékek azonnal kiszűrhetők. Másrészről pedig egy, a gyógyszer-gyártók alapanyag beszállítói irányába is kiterjesztett RFID/EPC alapú azonosítási rendszerrel, jelentősen csökkenhet a hamisított alapanyagok beérkezésének és átvételének kockázata és így az e rossz alapanyagok felhasználásából eredő termelési hulladékok és selejtek aránya. Mindezekből adódóan nő az ügyfelek bizalma és ezzel párhuzamosan természetesen nő az értékesítés is.

A termék diverzió az eredeti elosztási csatornán kívül értékesített gyógyszerekre utal. Jellegzetes és gazdaságilag és a fogyasztói biztonság szempontjából legjelentősebb az illegálisan újracímkézett gyógyszerek. Számos helyről származhat az újracímkézés alapjául szolgáló gyógyszeripari termékek. Hasonlóan, mint a hamisítás esetében, az RFID/EPC technológia bevezetésével nagymértékben csökkenthető az ellátási láncba bekerülő átcímkézett gyógyszerek mennyisége. Az RFID tag-ek alkalmazása, kombinálva a megfelelő csomagolási technológiával, szinte lehetetlenné teszik a termékek átcímkézését.

Az RFID technológia alkalmazása akár 80% csökkentheti, az áru átadás-átvétel idejét miközben javítja annak megbízhatóságát minimális humán erőforrás alkalmazása mellet is. Akár egy teljes kamion áru tételesen átvehető néhány perc alatt.

A hűtőlánc menedzsment során, a gyártás utolsó fázisától kezdve egészen a vevőig, a termék minőségének megőrzése céljából folyamatosan szabályozni kell a termékek tárolási és szállítási paramétereit, a hőmérsékletet és/vagy a páratartalmat. Bizonyos anyagok, termékek károsodhatnak, ha azokat nem az előírt hőmérsékleten és környezeti feltételek mellett tárolják. A szenzorokkal ellátott RFID tag képes a környezet változásait mérni és tárolni, másodpercre pontosan visszakereshető, hogy a termék mikor, milyen környezetben volt tárolva vagy szállítva. Így kiküszöbölhetőek a „sérült” hűtőlánc miatti termékveszteségek, vagyis csökkenthető a nem megfelelő tárolási és szállítási körülmények következtében tönkrement és kiselejtezett termékek mennyisége.. Az automatizálás valamint a megbízható, az egyedi árukat érő környezeti hatásokat pontosan nyomon követő RFID/EPC megoldás révén ugyanakkor csökkenthető a tárolási hőmérséklet és a fényviszonyok ellenőrzéséhez kapcsolódó humánerőforrás és rendszerfenntartási költségek is.

Nagy értékű tárgyak (gépjárművek, műkincsek, műszaki eszközök, stb. ) követésére is alkalmazható az RFID technológia. Használható továbbá a szállítmányozási folyamatban előforduló biztonsági rések kiküszöbölésére, pl. megakadályozható vele konténerek, szállítóeszközök ajtajának illetéktelen nyitása.

  • Élőállat és növény azonosítás,
  • Orvosi alkalmazások (beteg és gyógyszerkövetés),
  • Valósidejű helymeghatározás és útvonal követés( pl. parkolókban, áruházakban, raktárakban),
  • Rendezvénytámogatás, beléptető rendszerek
  • Gyártásoptimalizálás és termeléskövetés