Skip to main content

Az e-learning számos előnye közé sorolhatjuk a környezetvédelmet és a környezettudatosságot is. E-learning oktatás során az utazás hiánya és az internet használata lehetővé teszi, hogy a vállalatok csökkentsék a képzések környezeti hatását és az e-learninget a klímaváltozás elleni küzdelem szövetségesévé tegyék. Amelyik vállalat, intézmény esetén megvalósítható, érdemes előnyben részesíteni a személyes tanulással szemben.

Nézzük meg, hogy az online képzés milyen környezetvédelmi előnyökkel jár és milyen jellemzők teszik zölddé ezt a fajta tanulást.

A környezetszennyezés csökkentése.

Az online tanulás lehetővé teszi, hogy az emberek elkerüljék az utazást, tehát anélkül vehetnek részt az oktatásban, hogy autóval vagy tömegközlekedéssel mennének az irodába, iskolába, vagy repülővel vennének részt külföldi konferenciákon. Ezeket a tevékenységeket otthonról elvégezve a közlekedés által okozott CO2-kibocsátás és ezzel együtt a környezetszennyezés is számottevően csökken.

Energiamegtakarítás

Jelenléti oktatás esetén az oktatás helyszínéül szolgáló létesítmény, oktatóterem fűtéséhez, megvilágításához és a technikai eszközök működtetéséhez is jelentős mennyiségű energiára van szükség. A megemelkedett villamos energia és fűtőanyag árakat tekintve az e-learning alapú oktatással elérhető költségcsökkentés is számottevő tételt jelenthet egy vállalat, intézmény életében. Az energiamegtakarítás ráadásul pozitív környezeti hatást is jelent, mivel kevesebb fosszilis tüzelőanyag felhasználásával csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A papírfogyasztás csökkentése

Az online tanulás online anyagok, például prezentációk, videók, megosztott dokumentumok és képek használatát is jelenti. Ezek az online tartalmak minden nyomtatott anyagot helyettesítenek, így kézzelfoghatóan hozzájárulnak a papírfelhasználás csökkentéséhez, ezen keresztül pedig az erdőirtás elleni küzdelemhez.

Az e-learning alapú oktatás választása egyben „zöld választást” is jelent a vállalatok számára, segít összehangolni társadalmi szerepvállalásukat a környezetvédelem és az éghajlatváltozás elleni küzdelem korszerű trendjével.