Az IBM SPSS Statistics szerver egy erőteljes elemző szoftver, mely egy osztálytól akár egy vállalat több száz felhasználójáig képes ellátni és kezelni az adatelemzési igényeket. Biztosítja az alapszoftver funkcióit, ezen kívül gyorsabb működést, hatékonyabb feldolgozást és biztonságosabb adatfeldolgozást biztosít.

Kiknek ajánlott?

  • Vállalatoknak, akik a Statistics használata mellett szeretnék központosítani az adataikat.
  • Vállalatoknak, szétszórt irodákkal, akik 25MB-nál nagyobb adatokat akarnak elemezni és megosztani egymással
  • Vállalatoknak, akiknek nagy mennyiségű adatokat kell elemezniük ( >100MB) akár egy SQL szerverről vagy fájlszerverről.

Tipikus környezeteken mért adatok alapján az SPSS Statistics szerver használata esetén:

  • adat átalakító folyamatok átlagosan 6x,
  • rendezési folyamatok átlagosan 3,35x,
  • gyakran használt modell építő folyamatok átlagosan 3x gyorsabbak a szerver használatával.

A nagyobb teljesítmény részben annak tudható be, hogy amennyiben a szerver az adatbázissal megegyező helyre kerül telepítésre, és elosztott módban működik, úgy nem szükséges az adatok kliens gépre történő átvitele, valamint az elemzési feladatok is a szerveren történnek, annak erőforrásait használva, továbbá a szerveren nincs korlátozva a felhasználható processzormagok száma 4-re, mint a kliensen.

Az SPSS Statistics szerver két módban konfigurálható:

Helyi / Local mód
Ebben a módban minden elemzés, művelet a felhasználó gépén történik, így annak erőforrásait használja, a szerver itt csak a felhasználó hitelesítését, valamint az adatok megosztásáért felelős. Tehát minden műveletnél a szükséges adatok továbbításra kerülnek a file szerverről, vagy DB-ről a user gépére, ahol megtörténnek az elemzések. Tehát nem csak a kliens gép erőforrásai korlátozzák a munkavégzés sebességét, hanem az adatok átvitele jelentős hálózati forgalmat is jelenthet, ami tovább lassíthatja azt.
Kevés adat kezelésére és kisebb irodák számára ajánlott.

Megosztott / Distributed mód
Ebben a módban minden elemzés a Statistics szerveren történik, mely közvetlenül a megosztott adatbázist használja, így nem szükséges az adatok átvitele a kliens gépekre, kivéve az az output adatokat, melyek méretben töredékei az eredeti adatoknak.  A legjelentősebb teljesítmény növekedés ebben a módban érhető el.

További funkciója még, hogy ha a IBM® SPSS® Collaboration and Deployment Services is feltelepítésre kerül a szerver mellé, segítségével automatizálhatóak és ütemezhetőek a feladatok. Változókat is képes kezelni, tehát konfigurálható, hogy ugyanaz a feladat különböző input adatokkal kerüljön futtatásra különböző időpontra. Segítségével a napi, heti, havi elemzések futtatása jelentősen könnyebbé válhat.