Skip to main content

RFID alkalmazási lehetőségek

Az RFID technológia olyan megoldások gyűjtőfogalma, amely tárgyak vagy élőlények azonosítóját továbbítja vezeték nélkül, rádióhullámok segítségével. Az RFID használatával jelentősen csökkenthető az adatbevitel, adatfeldolgozás és ellenőrzés ideje, emellett kiküszöbölhető a hibás adatbevitel. A technológia lehetővé teszi az adatok teljesen automatikus beolvasását és valamilyen feldolgozó számítógép felé történő továbbítását - mégpedig emberi beavatkozás nélkül.

 

Néhány példa az RFID alkalmazási lehetőségeire:

A hamisítás jelentős veszélyt jelent a közegészség és a betegbiztonság számára. A hamisított gyógyszerek hatástalan vagy hibás alapanyagokat, téves keverési arányokat, gyenge vagy szennyezett összetevőket tartalmazhatnak. Az RFID tag-ek és a rajtuk szereplő egyedi EPC kód alkalmazásával, valamint egy vagy több hitelesített adatbázissal a termékek minden egyes leolvasással hitelesíthetők, így az elosztási láncba került hamisított termékek azonnal kiszűrhetők. Másrészről pedig egy, a gyógyszer-gyártók alapanyag beszállítói irányába is kiterjesztett RFID/EPC alapú azonosítási rendszerrel, jelentősen csökkenhet a hamisított alapanyagok beérkezésének és átvételének kockázata és így az e rossz alapanyagok felhasználásából eredő termelési hulladékok és selejtek aránya. Mindezekből adódóan nő az ügyfelek bizalma és ezzel párhuzamosan természetesen nő az értékesítés is.
A termék diverzió az eredeti elosztási csatornán kívül értékesített gyógyszerekre utal. Jellegzetes és gazdaságilag és a fogyasztói biztonság szempontjából legjelentősebb az illegálisan újracímkézett gyógyszerek. Számos helyről származhat az újracímkézés alapjául szolgáló gyógyszeripari termékek. Hasonlóan, mint a hamisítás esetében, az RFID/EPC technológia bevezetésével nagymértékben csökkenthető az ellátási láncba bekerülő átcímkézett gyógyszerek mennyisége. Az RFID tag-ek alkalmazása, kombinálva a megfelelő csomagolási technológiával, szinte lehetetlenné teszik a termékek átcímkézését.
Az RFID technológia alkalmazása akár 80% csökkentheti, az áru átadás-átvétel idejét miközben javítja annak megbízhatóságát minimális humán erőforrás alkalmazása mellet is. Akár egy teljes kamion áru tételesen átvehető néhány perc alatt.
A hűtőlánc menedzsment során, a gyártás utolsó fázisától kezdve egészen a vevőig, a termék minőségének megőrzése céljából folyamatosan szabályozni kell a termékek tárolási és szállítási paramétereit, a hőmérsékletet és/vagy a páratartalmat. Bizonyos anyagok, termékek károsodhatnak, ha azokat nem az előírt hőmérsékleten és környezeti feltételek mellett tárolják. A szenzorokkal ellátott RFID tag képes a környezet változásait mérni és tárolni, másodpercre pontosan visszakereshető, hogy a termék mikor, milyen környezetben volt tárolva vagy szállítva. Így kiküszöbölhetőek a „sérült” hűtőlánc miatti termékveszteségek, vagyis csökkenthető a nem megfelelő tárolási és szállítási körülmények következtében tönkrement és kiselejtezett termékek mennyisége.. Az automatizálás valamint a megbízható, az egyedi árukat érő környezeti hatásokat pontosan nyomon követő RFID/EPC megoldás révén ugyanakkor csökkenthető a tárolási hőmérséklet és a fényviszonyok ellenőrzéséhez kapcsolódó humánerőforrás és rendszerfenntartási költségek is.
Nagy értékű tárgyak (gépjárművek, műkincsek, műszaki eszközök, stb. ) követésére is alkalmazható az RFID technológia. Használható továbbá a szállítmányozási folyamatban előforduló biztonsági rések kiküszöbölésére, pl. megakadályozható vele konténerek, szállítóeszközök ajtajának illetéktelen nyitása.
  • Élőállat és növény azonosítás,
  • Orvosi alkalmazások (beteg és gyógyszerkövetés),
  • Valósidejű helymeghatározás és útvonal követés( pl. parkolókban, áruházakban, raktárakban),
  • Rendezvénytámogatás, beléptető rendszerek
  • Gyártásoptimalizálás és termeléskövetés