VMware

A VMware virtualizációs szoftverei a a virtualizációs megoldások csúcsát jelentik az adott műszaki környezetben, de rendszerszemléletű megközelítés esetében a magas színvonalú technikai megoldás még csak a lehetőség egy újabb fejlettségi fokozatra lépéshez. A VMware nem csak csúcstechnológiájú virtualizációt fejleszt, hanem a technológia meghonosításához, bevezetéséhez, a hagyományos fizikai szerver alapú kiszolgálókról való áttéréshez szükséges infrastruktúrát is.

A virtualizáció első lépése tipikusan a szerver virtualizáció. A VMware ESX v4 szerver virtualizációja natív, részlegesen szimulált hardvert biztosít a vendég operációs rendszerek számára egy hipervizor közbeiktatásával. A vendég operációs rendszert és a hardvert elválasztó hipervizor réteget az Intel és az AMD processzorainak virtualizációs technológiáját kihasználva számos szolgáltatással támogatja a komfortosabb használhatóság érdekében.


A VMware virtualizációs környezet összetevői

Hipervizor: A rendszer kulcseleme a fizikai hardvert és a fölötte futó operációs rendszereket elválasztó hipervizor, amely az ESXi nevet kapta. Az ESXi-nek van egy "nagytestvére", az ESX, amely alapfunkcióit tekintve megegyezik vele, de tartalmaz egy ún. service consol-t is. A jelen fejlesztési koncepció szerint a következő fejlesztés során az ESXi marad meg. Bármelyik a hipervizort a hardverre telepítve kapunk egy ESX vagy ESXi hostot. A host fölött futnak a virtuális gépek, amelyek kezelésére, felügyeletére és működési környezetének módosításával megvalósuló többletszolgáltatásokra fejleszt a VMware alkalmazásokat.

vCenter Server: a szoftver integrált menedzsment funkciókat biztosít, Windows operációs rendszerre telepíthető. Fontos alapfunkciója a hostok egy fürtbe - másnéven clusterbe összevonása. A fürtben legfontosabb szolgáltatása az erőforrások rugalmas elosztása, a fürtbe fölvett hostok bármelyikén működhetnek a virtuális gépek. A fürt három fontos szolgáltatása a High Avaibility, vMotion és a Fault Tolerance.

  • High Avaibility, avagy magas rendelkezésre állás: az operációs rendszer hibája vagy a host fizikai meghibásodása esetén az operációs rendszer újraindításával biztosítja a szolgáltatás kimaradás minimalizálását.
  • A vMotion funkció karbantartás előkészítésére illetve hostok közötti terhelés elosztásra alkalmas, használatával átköltöztethetjük a virtuális gépet egy másik hostra a felhasználói kiszolgálás megszakadása nélkül.
  • A Fault Tolerance a vMotionnél használt technológiára alapozva folyamatos üzemet biztosít szerver kimaradás esetére.

 

vSphere Client: a hostok és a virtuális gépek Windowsra telepíthető felügyelő szoftvere. A hostokat ezen keresztül érjük el, segítségével hozhatók létre virtuális gépek, valamint a virtuális gépek indítását, leállítását, illetve átkonfigurálását - memória, diszk, hálózati kártya használat - is ezzel végezzük.

vCenter Server: a rendszer komponenseinek központosított felügyeletét biztosító megoldás, amellyel aVSphere Client funkcióin kívül pl. a fürt konfigurálható és a cluster szolgáltatáshoz szükséges beállítások is megtehetők. A vCenter Server a hostok és virtuális gépek erőforrás használatáról adatbázis bejegyzéseket végez. A használati statisztikák alapján célszerű a rendszer finomhangolását elvégezni, mely során módosíthatjuk az erőforrások elosztását.

vCenter Converter: a fizikai gépek virtuálissá konvertálásához szükséges, Windows operációs rendszerre telepített program. A konverter Microsoft Windows és Linux alapú fizikai gépeket és egyéb formátumú (pl. Microsoft formátumú, Symantec és Norton mentéssel készített imidzsű) virtuális gépeket akár működés közben konvertál VMware virtuális gépre. A folyamatos fejlesztés következtében az alapként használható formátumok száma folyamatosan nő.

Capacity Planer: erőforrás tervező, amely nagyobb rendszerek tervezéséhez használható eszköz, amely a processzor, memória, hálózat és a diszk használat adatait összegyűjti a megfigyelt szervekről és az ipari statisztikákkal összevetve elemzéseket és modellezés-támogatást ad az áttérés előtt a méretezéshez, az áttérés után az optimalizáláshoz és a fejlesztés tervezéséhez.

Update Manager: biztosítja a hostok és virtuális gépek automatikus frissítését, javítókészletek és új verziók letöltését.

Data Recovery - a vCenter Serveren keresztül biztosítja a virtuális gépek gyors, diszkre történő mentését és visszatöltését, virtuális gép vagy Windows operációs rendszer esetében fájl szinten is. A mentés lehet teljes mentés és a változásokat tartalmazó növekményes változat is.

Storage vMotion: segítségével a virtuális gép működés közvben átköltöztethető egy másik tárterületetre, másik diszktömbre.

Snapshot: a kritikus lépések előtt pillanatfelvételt készíthetünk a virtuális gépről, amely gyors és egyszerű visszatérési lehetőséget biztosít a kiindulási állapothoz.

VMware Tools: a virtuális gépek menedzselésének fontos eszköze. Tartalmaz eszközkezelőket (monitor, egér és bizonyos operációs rendszerek számára hálózati kártya és diszk vezérlő), biztosítja a host és virtuális gép közötti kommunikációt (heartbeat avagy életjel küldése, a virtuális gép operációs rendszerének szabályos leállítása, időszinkronizáció, az egérmozgatás komfortosabbá tétele). A VMware Tools telepítése szükséges azoknál a virtuális gépeknél, amelyeknél a grafikus képernyő felbontásnál a 640x480-nál jobb minőségre van szükség.