Nagios

A hálózatfelügyeleti alkalmazások palettája igen széles, egyik legnépszerűbb nyílt forráskódú, ingyenes alkalmazása a Nagios. Segítségével mindössze néhány perces konfigurálással jól használható hálózatfelügyeleti alaprendszert kapunk, ami nyomon követi a számítógépek és hálózati eszközök elérhetőségét, a hálózati szolgáltatások hozzáférhetőségét.

Nagyobb méretért kattA felügyelt szolgáltatások állapotát a Nagios webes, grafikus képernyőjén kísérhetjük figyelemmel, és kiesésük ill. hozzáférhetetlenné válásuk esetére e-mailben, vagy SMS-ben történő riasztást írhatunk elő. A felügyelt számítógépek belső üzemállapotát a Nagios szoftvercsomag részét képező bővítőmodulok konfigurálása után a fentiekhez hasonlóan nyomon követhetjük.

A hálózatfelügyelet (network management) célja – leegyszerűsítve – az alábbi, informatikai rendszerünkkel kapcsolatos, legalapvetőbb igényeink teljesítése.

Aktuális adatok: első igényként a működés legfontosabb, aktuális adataihoz való hozzáférést jelölhetjük meg, méghozzá központosított és egyszerű módon, grafikus képernyőn.

Értesítés rendellenes működésről: az esetlegesen bekövetkező üzemzavarokról vagy más rendellenességekről mihamarább, automatikusan tudomást szerezhessünk. A legkézenfekvőbb események, amelyekről értesülni szeretnénk:

  • egyes, kiemelt fontosságú számítógépek – amik általában kiszolgálók – elérhetetlenné válása vagy belső üzemállapotukban fellépő rendellenesség (pl. valamelyik rendszerlemezén a szabad hely elfogyása, tartósan magas processzorterhelés, ...)
  • más hálózati eszközök elérhetetlenné válása
  • egyes hálózati szolgáltatások (pl. egy kiszolgálón futó webszolgáltatás) kiesése
  • egyes, adatbázisokban tárolt, az üzletmenet vonatkozásában kritikus fontosságú valós idejű folyamatokat leíró paraméterek viselkedése azt sejteti, hogy üzleti folyamatainkban probléma lépett fel (pl. egy bank esetén az ATM tranzakciók száma az egész országban percenként 10 alá csökkent)