Linux

A különböző Linux operációs rendszereket ezredfordulós térnyerésük óta nem hagyhatjuk számításon kívül, ha bármilyen informatikai bővítésbe, átszervezésbe kezdünk. Linux használata esetén megízható, robusztus és skálázható rendszerez jutunk mind kiszolgáló, mind asztali számítógép esetben. A hétköznapokban használt programok már régóta eléretőek erre a platformra is, egyre több szoftverfejlesztő ismerte fel az igényt, hogy szükség van egy programot Linuxra is elkészíteni, nem csak Windowsra.

Miért Linux?

Hatékony és kézenfekvő megoldás, ha költségcsökkentés vagy költségracionalizálás a cél. A virtualizációval összekötve nem csak a licencdíjakat spóroljuk meg, hanem a közüzemi számláinkat is csökkenthetjük, hiszen egy tucat kihasználatlan szerver több hűtést és elektromos energiát igényel, mint három 80%-ban kihasznált.
Kiépíthetjük a magunk vállalati rendszerét, mely tartalmazza a munkaállomások menedzselését, az elektronikus levelezést, a webmail funkcionalitást, a címtárszolgáltatást, a hálózatbiztonságot és a webes portált. Ez előbbi felsorolás persze nem teljes, a listát igényeink szerint tovább bővíthetjük a jelenleg használt rendszer árának töredékéért.

A nagyvállalatoknál is elterjedt megoldás a Linux kiszolgálók üzemeltetése, szolgáltatások Linux alapokon biztosítása. Erre jó például szolgál a különböző web-hosting szolgáltatók mind-mind Linux alapokon nyújtják a szolgáltatásaikat. Láthatunk vállalatirányítási rendszert (SAP), alkalmazásszervert (WebSphere), adatbázis-kezelő kiszolgálót (Oracle, MySQL) és bármilyen web alapú alkalmazást (Drupal, Moodle) Linuxon futni.
Munkaállomás szinten is professzionális eszközhöz jutunk, ha a Linuxot választjuk. A kliensek központi kezelése megoldott, ezáltal csökkenti a rendszergazdákra rótt terheket. Kevés számítógépes vírus terjedt el Linuxra, ezek ellen az ingyenes vírusírtó rendszerrel könnyedén felvehetjük a harcot. A Microsoft Windowshoz szokott felhasználók is hamar megszokják a munkát az új operációs rendszer alatt, hiszen az általuk használt programnak nagy valószínűséggel van Linuxos verziója, vagy használata megoldott Linuxon is.

Mit kapunk a pénzünkért?

A Linux operációs rendszer és az egyes disztribúciók általában ingyenesek. Tehát jellemzően mindent kapunk a semmiért. Előfordul azonban, hogy fizetős verzióval találkozunk, itt nem a Linuxért fizetünk, hanem a gyártó által nyújtott telepítő médiát, frissítési lehetőséget és támogatást kell megfizetnünk. Azonban ez az ár jellemzően még mindig csak töredéke a licenc köteles termékek árához képest. Amivel többet kapunk: biztonság, stabilitás, egyszerű felügyelet és menedzselés, könnyű kezelhetőség, magas felhasználói élmény.

A megszokottról váltani azonban sosem fájdalommentes. Jól előkészített munkával, elkötelezett vezetőséggel és motivált csapattal azonban csökkenteni lehet a szervezetet vagy vállalatot ért sokkot, melyet a platform váltás előidézhet. Alapos tervezésnek és felmérésnek kell megelőznie munkát, illetve a felhasználók oktatására is kell gondolni.

Tapasztalatok

A CNW Rendszerintegrációs Zrt. is egyes munkahelyeken áttért az open source termékek és technológiák használatára. Az átállás zökkenőmentesen történt, az alapos tervezésnek és felmérésnek köszönhetően a felhasználók a már korábban megismert programokat használhatták a Linux operációs rendszer alatt. A kisebb eltérések miatt, és a felhasználók komfortérzetét növelendő a belső képzések és oktatások nagy hasznossággal bírtak. Az átállás nem lett volna sikeres, ha a vezetőség nem áll ki tervei mellet, és nem támogatja a projektet teljes erőbedobással.