IBM Websphere Application Server

Az alkalmazásszerverek és a WebSphere Application Server

Napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a webes alkalmazások, melyek jellemzően alkalmazásszervereken futnak. Ezek a szerverek hidat emelnek az operációs rendszer és az alkalmazás közé. Ez a szolgáltatásuk biztosítja a platformfüggetlenséget, emellet a szabványok követése és biztosítása is fő jellemzőjük. Bármerre tekintünk, mindenhol jelen vannak. Bankok portáljai, különböző államigazgatási és közfeladatot ellátó szerveknél is találkozhatunk ezzel a technológiával. Azonban nem csak a nagyoknál jelennek meg. Sok kis-, és középvállalat is ezt alapot választja, hogy kapcsolatba kerüljön a webes portálján a látogatóval, valamint dinamikus tartalmat szolgáltasson nekik. Ennek ellenére a WebSphere Application Server nem csak egy portálfelület! Az általa nyújtott szolgáltatások közé tartoznak az üzleti alkalmazások futtatása, az üzenetkezelés, és szabványokban rögzített interfész elérhetővé tétele.

Mit nyújt a WebSphere Application Server?

A korábban felsoroltakon kívül:

  • egységes felületet nyújt az alkalmazás fejlesztéshez és futtatáshoz,
  • együttműködik a legelterjedtebb adatbázis-kezelő szoftverekkel,
  • üzenetküldő és fogadó megoldást nyújt,
  • platformfüggetlenséget, integrálhatóságot biztosít,
  • egyszerű, központi adminisztrációs lehetőséget nyújt,
  • több nyelven elérhető felületet, mellyel megkönnyíti az üzemeltetők és fejlesztők életét,
  • webes adminisztrációs felületet, mely a világ bármely pontjáról lehetővé teszi az alkalmazáskiszolgáló menedzselését.

 

A megbízhatóság nagyon fontos tulajdonsága a terméknek, kiemelendő a kiváló klaszterezhetőség. Bármely klasztertag kiesik, a működő tagok azonnal át tudják venni a meghibásodott tag feladatait úgy, hogy a felhasználók ebből semmit nem érzékelnek. A terheléselosztás is fontos eleme a WebSphere Application Serverrel épített infrastruktúrának. Nincs várakozás, nincs nem betöltődő oldal. Mindenféle és fajta kért adat azonnal elérhető, várakozás nélkül. Az alkalmazásszerver licence mellett jogosultak vagyunk az IBM HTTP Server használatára is, mellyel teljes körűen együttműködik.

Hol és mire használják a WebSphere Application Servert?

A kis-, és középvállatoktól egészen a multinacionális cégeken keresztül, a közszféráig mindenhol megtalálható. Használatát tekintve megtalálhatóak rajta az üzleti alkalmazások a számlázástól kezdve a repülőjegyfoglaláson át, az egyablakos vámügyintézésig. Bármely üzleti vagy támogató alkalmazás megvalósítható WebSphere Application Server alapon, mely a megvalósítás után megbízhatóan működik.

Milyen technológiákat és szabványokat támogat a WebSphere Application Server?

A Web 2.0-ás technológiák támogatása alapkövetelmény egy robusztus alkalmazásszerverrel szemben. A támogatott technológiák és szabványok között a teljesség igénye nélkül megtalálhatóak a Java EE 5, Java SE 6, EJB 3.0 és a JSP 2.1 technológiák és szabványok. Mind emellett lehetőség van PHP futtatásra is.

Az alkalmazás szerverek piaca rohamosan fejlődik, a WebSphere Application Server szoftverből is jelennek meg újabb verziók, melyek nem csak hibajavításokat, hanem a felhasználók által igényelt újdonságokat is tartalmazzák.