IBM System Storage

Az IBM System Storage termékcsalád a tárolási feladatokhoz széles skálán biztosít hardver és szoftver eszközöket: diszk alapú tárolókat - SAN és NAS, szalagos rendszereket és a Tivoli termékcsalád Storage Manager szoftvercsalád tagjait. A SAN tárolók olyan önálló diszk rendszerek, amelyek a hibatűrés, flexibilitás és a kiegészítő szolgáltatások biztosítása érdekében:

  • válaszható méretű, üzem közben cserélhető diszkekkel rendelkeznek,
  • a beépített diszk vezérlők általában kettőzöttek és üzem közben cserélhetők,
  • kategóriától függően kiegészítő szoftverek futtathatók rajtuk - pl. flash copy, volume copy, közvetlen szalagos mentés,
  • a tároló modulhoz bővítő modulok fűzhetők.

 

A tároló rendszerek konfiguráláshoz az IBM egységes, központosított grafikus felületet biztosít (DS Storage Manager), amellyel a rendszer üzembeállítása - Raid tömbök létrehozása, tartalék diszkek (hotspare) kijelölése, logikai diszkek létrehozása és hostokhoz rendelése - gyorsan elvégezhető.

SAN tárolók

  • A SAN tároló család első tagja a DS3200. Ezen belépő szintű rendszerek olcsóbb SAS vagy SATA vezérlőjű diszkekkel készülnek, amelyekből 12 db fér el egy egységben, így akár SAS diszkekből 7,2TB vagy SATA diszkekből 24 TB kapacitást biztosíthatnak. A System Storage EXP3000 típusú bővítők használatával a kapacitás négyszeresére bővíthető. A diszkek Raid tömbökbe szervezhetők, a hűtés és tápellátás kettőzött, üzem közben cserélhető modulokból áll.
  • A közepes szintet a DS5000 sorozat képviseli, amelyeknél Fibre Channel, SATA vagy a rendkívül gyors SSD diszket, valamint hardveres titkosítással védett (FDE) diszket is választhatunk. Az egységenként maximálisan behelyezhető 16 diszk nem kell, hogy egyforma legyen, használhatjuk vegyesen a fenti típusokat. A 8 Gbps sebességű Fibre Channel csatoló, amelyből akár 8 db is beépíthető, támogatja a 4 illetve 2 Gbps sebességű kapcsoltakat, így régebbi, alacsonyabb sebességű rendszerhez is csatlakoztatható.
  • A felsőkategóriás családba a DS8000 sorozat tagjai tartoznak, a korábbi DS6000 sorozatból már csak bővítés rendelhető. A DS8000 család legújabb tagja, a DS8800 ötkilences rendelkezésreállással bír, a megkettőzött, kétutas, IBM POWER6+ mikroprocesszorral szerelt vezérlőjével és 6 GBps SAS diszkjeivel a leggyorsabb az IBM tároló kínálatában. Az Intelligent Write Caching algoritmus az írási és olvasási gyorsítótár intelligens és dinamikus kezelésével biztosítja az optimális kimeneti teljesítmény elérését. Az Adaptive Multistream Pre-fetching algoritmus jelentősen megnöveli a szekvenciális és kötegelt módú alkalmazások - pl. adatmentés, üzleti elemzés vagy ún. warehouse típusú adatkezelők működési sebességét. A DS8000 további teljesítmény előnyöket nyújt IBM szerver környezetben. A Cooperative Caching and I/O Priority funkció az átmeneti tároló hatékonyságát növeli DB2 alkalmazások AIX operációs rendszert futtató System p szervereken, míg a High Performance FICON for System z a nagygépes rendszerekben biztosítja a teljesítmény növelését.

 

Szalagos rendszerek

A rendszerek alapegysége a szalagos meghajtók (Tape Drive Express család), amelyek torony felépítésű szerverekbe is szerelhetők, de önálló külső egységként is megvásárolhatók. A meghajtók 7214 Tape and DVD Enclosure felhasználásával rackbe szerelhetők, amely keret két szalagos meghajtót vagy az egyik szalagegység helyett két optikai meghajtót fogadhat. Az egységek natív kapacitása az egységtől (Ultrium 2, 3, 4 vagy 5) függően 400-1500 GB, maximális átviteli sebességük 80 - 140 MB/s. Csatoló felületük SCSI vagy 6 GBps SAS lehet.

  • A legkisebb changer a TS3100 Tape Library Express Model, maximum 2 író/olvasó egységgel. Weben menedzselhető, címkeolvasóval és 24 kazetta rekesszel rendelkezik. Ultrium 5 szalagegysége 1,5 TB natív kapacitású, olvassa az LTO 3 kazettákat is. Amennyiben nincs ekkora tárolási igény, Ultrium 4 vagy 3 szalagegységgel is rendelhető. A csatoló felület FC, SAS vagy SCSI lehet.
  • A nagyobb méretű egységek az alapelemek - szalagegység, kazetta tár, kazettacserélő mechanika - számának növelésével, rendundáns tápegység beépítésével, illetve a csatoló felület módosításával a kisebbekből lettek felhízlalva. A legnagyobbak esetében a szalagegységek Raid-be is szervezhetők. A középkategóriától kezdve megjelennek a diszket tartalmazó adatduplikálást megszüntető megoldások, amelyekkel tovább gyorsítható a mentés és a visszatöltés.
  • A felső kategória szalagegysége a TS1130 nevet kapta. Jellemzői: 160 MBps natív sebesség, a tárolási célhoz illeszkedő kazetta kínálat. Két tape library, a TS3400 és a TS3500 épül erre a szalagegységre. A TS3500 önálló szekrény meglehetősen sok kazettával, míg a kistestvér egy 9 coll magasságú két szalagegységet tartalmazó dobozka.

 

Tivoli Storage Manager

A szalagos tárolókat többek között a Tivoli Storage Manager szoftvercsalád valamely tagjával kezelhetjük, amely automatikus mentést és szagos környezetben archiválást tesz lehetővé. A progresszív növekményes stratégiával és a duplikátumok kiszűrésével csökken a szükséges mentési idő és felhasznált szalag mennyisége. A TSM háttérfolyamatai biztosítják, hogy az adattárolási idő lejárta után felszabaduló szalagterületek újrahasznosításra és összevonásra kerüljenek. A szabály alapú hierarchikus mentési eljárás lehetővé teszi, hogy közvetlen diszkre mentéssel a mentéshez szükséges időt jelentősen csökkentsük, majd az adatok a szalagos rendszerbe a diszkre mentés után átkerüljenek. A TSM client-server felépítése lehetővé teszi olyen rendszer felpítését is, ahol a TSM automatizmusai helyett általunk preferált speciális szempontok szerit zajlik a mentési folyamat.

A TSM Extended Edition kifejezetten a nagyvállatok számára készült, a nagyteljesítményű mentőeszközök támogatásán túl többek között katasztrófa helyezetekre készült adatvisszaállítási tervezési támogatást és a visszaállításhoz alternatív megoldásokat is kínál.

A kis- és közepes vállalatok számára a TSM által képviselt mentési filozófiát diszkre történő mentéssel megvalósító szoftver a TSM FastBack, amely Linux és Windows környezetben többek között IBM Lotus Domino, Mictosoft Exchange, SQL, SAP, DB2 és Oracle mentésére alkalmas. A védett kiszolgálón hiba miatt fellépő adatvesztés esetén speciális visszatöltési algoritmusa a legfrissebb vagy éppen lekért adatok visszatöltésével kezd, így csökketve a látszólagos visszatöltési időt. A FastBack köztes mentőrendszerként integrálható a TSM szalagos mentési rendszeréhez, így ezen a módon megoldható a kisebb, földrajzilag elkülönülő vállalati egységek központi mentése és archiválása is.