IBM Blade rendszerek

A blade (penge) szerverekre épülő rendszerek egy számítástechnikai teljesítmény szint fölött a hagyományos szerverekből épített rendszerek alternatíváját jelentik. A hagyományos rendszerekben egy fizikai egység egy szervernek felelt meg, melyekhez kábelekkel csatlakoztattuk a perifériákat (billentyűzet, egér, monitor), a tápellátást és hálózati kábeleket. A szerverekben a bővíthetőség érdekében hagytak helyet újabb diszkek és vezérlők, hálózati kártyák elhelyezésére és tipikusan két tápegységgel rendelkeztek a megbízhatóság növelése érdekében.

A blade rendszerekben egy szerver ugyanúgy egy elkülöníthető eszköz, mint a hagyományos rendszerekben, de nem tartalmaz sok bővítőhelyet,  nincs önálló tápegysége, így sokkal karcsúbb (ezért is nevezik penge szervernek). A helykihasználás javítása érdekében a penge szerverek befogadására létrehoztak egy keretet, amely a tápellátást, hálózati csatlakozást, a kezelőszervek (billentyűze, egér) és monitor csatlakoztatását is megoldja.
A diszkek külön dobozban kaptak helyet, amit a nagyobb rendszerekben SAN tárolók valósítanak meg. A rendszereket redundánsan és üzem közbeni cserélhetőséget biztosító módon alakítják ki, tehát egy szellőzőventillátor, tápegység vagy diszk meghibásodása nem okoz adatvesztést, cseréjéhez nem kell a rendszert leállítani.

A blade rendszer központi eleme a keret. A szerverek fizikai befogadásán és a fenti funkciókon kívül az optikai egység (manapság tipikusan DVD olvasó) kapacsolatot és a felügyeleti kapcsolatot is biztosítják. A szerverekhez csatlakoztatott tárolók típusától (Fibre Channel avagy üvegszál, SAS avagy Serial Attached SCSI, illetve Ethernet felületen elérhető NAS) függően választható a kerethez a megfelelő csatoló modul,  Ethernet switch modulokat is tartalmaz.

A blade szerver rendszerek legfőbb előnyei

 • a helykihasználás racionalizálása,
 • a kábelezési szükséglet minimalizálása
 • a gyors bővíthetőség: az új szerver fizikai telepítése minössze annyi, hogy egy penge szerver modult tolunk a keretbe.

Meglévő gépteremben történő üzembeállítása előtt viszont nem árt arra is figyelni, hogy a nagyobb sűrűség koncentráltabb hűtést igényelhet.

IBM blade rendszerek
Az IBM, lévén a szerverpiac vezetője, a blade szerverek terén is a megbízható, rugalmas, egyszerűen telepíthető, felügyelhető, és a mai kor követelményeinek megfelelően energiatakarékos rendszereket kínál. A korábbi befektetések védelmét szem előtt tartva a fejlesztéseknél törekedtek a visszamenőleges kompatibilitás megőrzésére is, aminek legjobb példája, hogy a BladeCenter keretek első tagjaként 2002-ben megjelent „E” keret is képes a legújabb fejlesztésű pengék egy részét befogadni. A befogadás korlátja a pengék tápellátása: a legújabb nagysebességű processzorok teljesítményfelvételének kiszolgálására már nem képes az „E” keret. Az IBM kereteit és penge szervereit a kiemelt hibatűrési igényeknek megfelelően tervezték, a redundancia mind a tápellátás, mind a kapcsoló modulok és buszok tekintetében teljes. Az x86-os és x86-64-es, tehát a 32 illetve 64 bites Intel illetve AMD processzor alapú IBM blade szerverek, keretek, kapcsolók és tárolók rendszerében a rugalmas kínálatnak köszönhetően a néhány szerveres megoldásoktól a nagyméretű adatközpontokig skálázhatók a rendszerek.

Az IBM öt típusú keretet kínál:

 • Az”S” keret olyan integrált megoldás, amelyben van tároló is: max. 12 db diszk beépítéséhez szükséges hellyel, valamint 6 penge szerver hellyel rendelkezik és belerakhatók a legújabb processzorral rendelkező pengék is, mint pl. a HX5. Az „S” keretet kisebb rendszerek vagy távoli irodák kiszolgálására tervezték, ezért a takarékosság miatt SAS vagy SATA diszkeket használhatunk. A többi keret nem rendelkezik önálló diszktömbbel, a háttértárolók külön SAN keretben kaptak helyet, így szinte korlátlanul bővíthetők.
 • A család legrégebbi tagja, az „E” keret, 14 penge szerver befogadására alkalmas alacsony energiafelhasználású keret, de az újabb, nagyteljesítményű - és ezáltal nagyobb fogyasztású - szervereket nem támogatja.
 • Ha nagyobb teljesítményre van szükség, a „H” keret a megoldás, amelyben szintén 14 szervert helyezhetünk el. A „H” keret teljes 10Gbps Ethernet támogatással rendelkezik. A virtualizált környezetekben és a fürtözött rendszerekben ez a keret további előnyekkel is rendelkezik, az útvonal redundancia növelése érdekében alapértelmezetten 8 kimeneti/bemeneti útvonalat biztosít minden penge szerver számára, amely csatornákat mind Ethernet, mind üvegszál kapcsolatra felhasználhatjuk a megfelelő bővítőkártya kiválasztásával.
 • A „T” sorozat 2004-ben jelent meg, telekommunikációs cégek számára készült, ezért nagyobb mennyiségű Ethernet modul helyezhető el benne.
 • A megnövekedett igények miatt 2007-ben megjelent a „HT” sorozat, amely 12 penge, 4 hagyományos, 4 nagysebességű és 2 bridge modul befogadására képes.

 

Penge szerverek

A keretekbe elhelyezhető penge szerverek teljesítmény és felhasználási területtől függően választhatók. A kínálat az IBM Power sorozatú processzoraitól az AMD bandwith intensive alkalmazásokban remeklő processzorain keresztül az Intel legújabb Xeon processzoráig terjed, és az új technológiák, processzorok megjelenésével folyamatosan fejlődik. Az alapértelmezetten duplázott hálózati kártya kigészíthető 8 portig, lokális SAS, SATA vagy SSD diszkekkel bővíthetők és a háttértár eléréséhez pedig SAS vagy Fibre Channel vezérlőkártyával is bővíthetők a szerverek. A hardver felügyeletét a beépített rendszerfelügyeleti processzor végzi. Az energiatakérékos működést az IBM Systems Director Active Energy Manager biztosítja: méri, figyeli és szabályozza a rendszer hűtését és fogyasztását.

 • Az LS22 típus két processzor foglalatot tartalmaz, AMD 6 vagy 8 magos Opteron processzorok számára.
 • Az LS42 az LS22 duplaszéles változata. Ezeket a szervereket kutatási, modellezési, szimulációs feladatokra javasolja az IBM.
 • Az Intel processzoros kínálat a HS12 szerverrel kezdődik, amely általános üzleti alkalmazásokra, például fájl és nyomtatási kiszolgálónak, csoportmunka megoldásokhoz és WEB kiszolgálónak optimális. Egyprocesszoros rendszer, egy-, két- vagy négymagos Xeon processzorral.
 • A HS22 maximum két Xeon 5600-as processzort fogadhat, memóriakapacitása (max. 192 GB) már virtualizációs célokra predesztinálja. Növelt memóriaigényű alkalmazásokhoz a HS22V szervert akár 144 GB memóriával rendelhetjük, Xeon 5500 vagy 5600-as processzorral.
 • A legújabb, csúcsteljesíményű szerverben, a HX5-ben minden eddiginél nagyobb számítási teljesítményt sűrítettek: Intel Xeon 7500 processzor 4, 6 vagy 8 magos változatából két szerver összekapcsolásával négyprocesszoros szervert kapunk! A processzorok a Xeon 7500 vagy 6500-as sorozatból választhatók. A szerver ideális a széles körben terjedő vállalatirányítási információs rendszerek nagyvállalati kiszolgálásához, virtualizációs vagy adatbázis szervernek.