Adattárolás és mentés

A mentési archiválási szoftverek egyik piacvezető terméke az IBM forgalmazásában kapható Tivoli Storage Manager röviden TSM szoftver család, amely sok szervert kiszolgáló, hálózatilag is kiterjedt mentőeszköz. Mentési filozófiáját a kópiák, azaz másolatok készítése képezi. Kétféle másolattípus létezik:

A rendszergazda reggeli rémálma, hogy a kap egy telefont, vagy a munkahelyére beérkezve szembesül azzal a ténnyel, hogy az általa üzemeltetett egyik szerver valamelyik diszkje leállt. A jobbik esetben „csak” egy szolgáltatás esik ki, rosszabb esetben egy egész szerver. De előrordulhat az is, hogy a több napi munkával előállított dokumentum, pl. egy szerződés, pályázat utolsó finomítása során valamelyik munkatárs véletlen letörli, vagy felülírja a dokumentumot.

Az IBM System Storage termékcsalád a tárolási feladatokhoz széles skálán biztosít hardver és szoftver eszközöket: diszk alapú tárolókat - SAN és NAS, szalagos rendszereket és a Tivoli termékcsalád Storage Manager szoftvercsalád tagjait. A SAN tárolók olyan önálló diszk rendszerek, amelyek a hibatűrés, flexibilitás és a kiegészítő szolgáltatások biztosítása érdekében:

Napjaink korszerű informatikai rendszereinek óriási adattömegekkel kell nap mint nap megküzdenie. Folyton folyvást keletkező újabb és újabb dokumentumok, képek, videó anyagok, hétről-hétre növekvő adatbázisok ismerős probléma minden informatikusnak és vezetőnek.  Mindezen növekedés egyre nagyobb szerepet szán a különböző tárolási megoldásoknak, amelyekben a megőrzési idő, a hozzáférési sebesség, a jogosultságok és az adatbiztonság a négy legfontosabb ismérv, amely egy rendszert jellemez.

Napjaink korszerű informatikai rendszereinek óriási adattömegekkel kell nap mint nap megküzdenie. Folyton folyvást keletkező újabb és újabb dokumentumok, képek, videó anyagok, hétről-hétre növekvő adatbázisok - ismerő probléma minden informatikusnak és vezetőnek. A különböző szolgáltatások nyújtásához szükséges alapinformációk halmazai és a kapcsolódó társrendszerektől átvett adatok, illetve kommunikációs metódusok, és azokhoz kapcsolódó információk is rendszeresen növekednek, mind emellett a mozgásban levő adatokat kezelni, osztályozni, tárolni kell.