Szerverintegráció

Az alkalmazásszerverek és a WebSphere Application Server

Napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a webes alkalmazások, melyek jellemzően alkalmazásszervereken futnak. Ezek a szerverek hidat emelnek az operációs rendszer és az alkalmazás közé. Ez a szolgáltatásuk biztosítja a platformfüggetlenséget, emellet a szabványok követése és biztosítása is fő jellemzőjük. Bármerre tekintünk, mindenhol jelen vannak. Bankok portáljai, különböző államigazgatási és közfeladatot ellátó szerveknél is találkozhatunk ezzel a technológiával. Azonban nem csak a nagyoknál jelennek meg. Sok kis-, és középvállalat is ezt alapot választja, hogy kapcsolatba kerüljön a webes portálján a látogatóval, valamint dinamikus tartalmat szolgáltasson nekik. Ennek ellenére a WebSphere Application Server nem csak egy portálfelület! Az általa nyújtott szolgáltatások közé tartoznak az üzleti alkalmazások futtatása, az üzenetkezelés, és szabványokban rögzített interfész elérhetővé tétele.

A blade (penge) szerverekre épülő rendszerek egy számítástechnikai teljesítmény szint fölött a hagyományos szerverekből épített rendszerek alternatíváját jelentik. A hagyományos rendszerekben egy fizikai egység egy szervernek felelt meg, melyekhez kábelekkel csatlakoztattuk a perifériákat (billentyűzet, egér, monitor), a tápellátást és hálózati kábeleket. A szerverekben a bővíthetőség érdekében hagytak helyet újabb diszkek és vezérlők, hálózati kártyák elhelyezésére és tipikusan két tápegységgel rendelkeztek a megbízhatóság növelése érdekében.

A hálózatfelügyeleti alkalmazások palettája igen széles, egyik legnépszerűbb nyílt forráskódú, ingyenes alkalmazása a Nagios. Segítségével mindössze néhány perces konfigurálással jól használható hálózatfelügyeleti alaprendszert kapunk, ami nyomon követi a számítógépek és hálózati eszközök elérhetőségét, a hálózati szolgáltatások hozzáférhetőségét.

GROUP Technologies cég az elektronikus levelezés kezelésére az iQ.Suite program családot fejlesztette ki. A vállalati szférákban elterjedt levelezési rendszerek többségét támogatja, mint Lotus Domino, Microsoft Exchange és Microsoft SMTP és ISA szerver.

Az iQ.Suite csomag az elektronikus levelezés biztonságára, archiválására és termelékenységére, hatékonyságára ad megoldást. Az alkalmazás csomag több modul tetszőleges kombinációjából áll, a modulok egy felületről kezelhetők, központosítottan adminisztrálhatók.

iQ.Suite modulok:

A VMware virtualizációs szoftverei a a virtualizációs megoldások csúcsát jelentik az adott műszaki környezetben, de rendszerszemléletű megközelítés esetében a magas színvonalú technikai megoldás még csak a lehetőség egy újabb fejlettségi fokozatra lépéshez. A VMware nem csak csúcstechnológiájú virtualizációt fejleszt, hanem a technológia meghonosításához, bevezetéséhez, a hagyományos fizikai szerver alapú kiszolgálókról való áttéréshez szükséges infrastruktúrát is.

Az IBM PC kompatibilis hardverek fejlődése az utóbbi években eljutott arra a szintre, hogy az egyes szerverek számára biztosított erőforrás (memória, processzor és diszk) kihasználtsága alacsony szintre csökkent, és ennek következtében megjelent az igény az alacsony kihasználtságú erőforrások használatba vételére. Az erőforrás kihasználás optimalizációjára legelterjedtebb megoldás a virtualizáció, amely a kapacitások menedzselésével biztosítja a jobb kihasználást.

A „hálózatfelügyelet” (network management) célja – leegyszerűsítve – az alábbi, informatikai rendszerünkkel kapcsolatos, legalapvetőbb kívánságaink teljesítése.

Címtárak

A címtár egy olyan, intenzív olvasási műveletekre optimalizált adatbázis, ami a hálózati erőforrásokat, azok konfigurációját és egymással való kapcsolatukat írja le. Tipikus címtártartalom a felhasználók listája – jelszavukkal együtt – és jogosultságai. A legelterjedtebb címtárak az eDirectory (régebbi nevén NDS avagy Novell Directory Services – a Novell univerzális címtára) és az Active Directory (a Microsoft címtára).

Hálózatfelügyelet