Szerverek

Az alkalmazásszerverek és a WebSphere Application Server

Napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a webes alkalmazások, melyek jellemzően alkalmazásszervereken futnak. Ezek a szerverek hidat emelnek az operációs rendszer és az alkalmazás közé. Ez a szolgáltatásuk biztosítja a platformfüggetlenséget, emellet a szabványok követése és biztosítása is fő jellemzőjük. Bármerre tekintünk, mindenhol jelen vannak. Bankok portáljai, különböző államigazgatási és közfeladatot ellátó szerveknél is találkozhatunk ezzel a technológiával. Azonban nem csak a nagyoknál jelennek meg. Sok kis-, és középvállalat is ezt alapot választja, hogy kapcsolatba kerüljön a webes portálján a látogatóval, valamint dinamikus tartalmat szolgáltasson nekik. Ennek ellenére a WebSphere Application Server nem csak egy portálfelület! Az általa nyújtott szolgáltatások közé tartoznak az üzleti alkalmazások futtatása, az üzenetkezelés, és szabványokban rögzített interfész elérhetővé tétele.

A VMware virtualizációs szoftverei a a virtualizációs megoldások csúcsát jelentik az adott műszaki környezetben, de rendszerszemléletű megközelítés esetében a magas színvonalú technikai megoldás még csak a lehetőség egy újabb fejlettségi fokozatra lépéshez. A VMware nem csak csúcstechnológiájú virtualizációt fejleszt, hanem a technológia meghonosításához, bevezetéséhez, a hagyományos fizikai szerver alapú kiszolgálókról való áttéréshez szükséges infrastruktúrát is.

Az IBM PC kompatibilis hardverek fejlődése az utóbbi években eljutott arra a szintre, hogy az egyes szerverek számára biztosított erőforrás (memória, processzor és diszk) kihasználtsága alacsony szintre csökkent, és ennek következtében megjelent az igény az alacsony kihasználtságú erőforrások használatba vételére. Az erőforrás kihasználás optimalizációjára legelterjedtebb megoldás a virtualizáció, amely a kapacitások menedzselésével biztosítja a jobb kihasználást.