Skip to main content

Közösségi és mobil megoldások a hazai vállalatoknál

Az IBM Magyarország és a CNW Zrt. közös szervezésében "Vállalati közösségi és mobil megoldások az üzlet szolgálatában" címen megrendezésre kerülő konferencia kapcsán Mészáros Tamás, a CNW értékesítési igazgatója nyilatkozott a hazai tapasztalatokról.

 

"team"

Tapasztalataink szerint a hazai nagyvállalatok az utóbbi 1-2 évben túlléptek az „ismerkedési” fázison, és elkezdték adaptálni a vállalati közösségi szoftvereket saját problémáik megoldására. A megoldandó feladatok általában két fő témakörbe sorolhatók: az egyik a vállalati információáramlás felgyorsítása, a másik a munkaerő optimalizálás és tudásmegosztás hatékonyságának javítása. Azaz, hogy hogyan találhatjuk meg a szervezeten belül egy adott feladatra leggyorsabban a legmegfelelőbb embereket, hogyan láthatjuk el őket - helytől és időtől függetlenül - a szükséges információval, és végül, a munkájuk kapcsán keletkező tudástöbbletet hogyan oszthatjuk meg hatékonyan a szervezet többi dolgozójával.

 

Az IBM a Lotus Connections és Lotus Quickr alkalmazásai révén az elmúlt években vezető pozíciót vívott ki magának a vállalati közösségi szoftverek piacán. A web alapú alkalmazás a népszerű közösségi rendszerek filozófiájára építve nyújt átfogó megoldást a belső kommunikáció hatékonyságának növelésére, a vállalaton belüli szakértelem felderítésére és kompetencia alapú munkacsoportok kialakítására, projekt feladatok rendszerezésére és megosztására. A Connections is a Facebooknál már jól ismert hírfolyamot használja a különböző forrásokból - pl. levelező, dokumentumkezelő és vállalatirányítási rendszerek, blogok, wikik, naptárak stb. - származó információk egy felületen történő megjelenítésére. A nyílt szabványos megoldások révén nem csak IBM szoftvereket, hanem külső alkalmazásfejlesztők szoftvereit is integrálhatjuk a közös felületbe.


Mindezen alkalmazásokról elmondható, hogy a vállalati közösséget, mint tudásnövelő tényezőt, a tudásmenedzsment részeként kezelik. Ezek a megoldások segítenek megtalálni, megosztani az információkat, és ezáltal növelni, összegezni a szervezeten belüli tudást, és természetesen maximálisan támogatják a helyszíntől, időponttól független kompetenciaalapú csapatmunkát.

 

"lotus"

Mint már az interjú elején említettem, a közösségi megoldások bevezetésére egyre növekvő igény figyelhető meg, mind az állami, mind az üzleti szféra részéről. Például egy kormányzati intézménynél jelenleg folyó projektünknél a közösségépítés támogatására és a közösségi munka elősegítésére bevezetésre kerülnek az IBM Connections Files és Profiles moduljai. A CNW által kivitelezett rendszerrel a szervezetnél és kapcsolódó intézményeinél dolgozó több száz szakértő elérhetőségét, önéletrajzát, publikációit és egyéb szakmai anyagaik nyilvántartását, rendszerezését, megosztását kívánják megvalósítani. További cél a kompetencia alapon szerveződő szakemberek csoportjai számára egy intézményi tudásfelhő létrehozása, amely segítségével a különböző forrásokból, vállalati rendszerekből származó, széttagolt információk egyetlen felületen oszthatók meg és bármikor, bárhonnan elérhetők. A projekt része a széles körű integrációs tevékenység, a Connections modulok integrálása a Lotus Notes levelezéssel, illetve a későbbiekben a Lotus Traveler, Sametime és Webmail kliensekkel és a megszokott irodai alkalmazásokkal.

 

Az okostelefonok és tabletek rohamos terjedésével a vállalatok elkezdték keresni az ebben rejlő üzleti lehetőségek kiaknázását. Azok a partnereink, akik az IBM csoportmunka portfoliójából több szoftvert is használnak, egyre gyakrabban keresnek meg bennünket ezen alkalmazások mobil eszközökre optimalizált verzióinak telepítési és integrációs igényével. Egy apró példát említve saját cégünkből: az irodától épp távol lévő kollégáim már nem laptopon, hanem okostelefonon vagy tableten nézik meg a céges levelezésüket, naptárukat, és ezeken az eszközökön keresztül kapcsolódnak be a vállalati chat-elésbe. Cégünkkel kapcsolatos információinkat, cégismertetőnket pedig hamarosan saját fejlesztésű mobil applikáció formájában is közzé tesszük.