Skip to main content

Eszközgazdálkodás támogatása a vízmű vállalatoknál

A munkahatékonyság fokozására és így a vállalati eredmények növelésére számtalan módszer létezik. A CNW Zrt., mint IT megoldásszállító természetesen elsősorban az informatikai megoldásokat helyezi előtérbe. Jelen cikkünkben Mészáros Tamás, a CNW értékesítési igazgatója egy olyan megoldásról írt, amellyel nagymértékben racionalizálhatók mind az eszközmenedzsmenthez, mind az ügyfélszolgálathoz kapcsolódó folyamatok.

 

A CNW Zrt. az elmúlt év során – a tartalom és dokumentummenedzsment alkalmazások fejlesztése mellett – egy, a vállalati támogatási tevékenységek monitorozására és az eszközgazdálkodás támogatására alkalmas komplex szolgáltatásmenedzsment rendszert is kifejlesztett. A nyílt technológián alapuló, webes megoldás sokoldalúan alkalmazható a legkülönfélébb ügyfélszolgálati és hibaelhárítási területek támogatására, például:

 

  • IT infrastruktúra üzemeltetésére,
  • létesítménykarbantartásra,
  • eszközmenedzsment támogatására,
  • bármilyen típusú incidens- és igénykezelésre,
  • reklamációs ügyek vagy call-center feladatok kezelésére.

 

Az eszköznyilvántartásra paraméterezett program célja, hogy a vállalatok, intézmények átfogó képet kapjanak gépjármű, mobiltelefon, vagy számítástechnikai eszközparkjukról, beleértve a berendezések pontos jegyzéket, azok aktuális állapotát, elhelyezését, valamint az eszközökért felelős munkatársakra vonatkozó naprakész információkat. Ugyanez az alkalmazás épületkarbantartás támogatására használva a rekonstrukciók ütemezésének megtervezésével elősegíti a létesítmények és műszaki berendezések értékének, működőképességének megőrzését, az állagmegóvást, így közvetetten költségmegtakarítást eredményez. A szoftver gyakorlatilag bármilyen eszközüzemeltetési, -karbantartási folyamat optimalizálására költségtakarékos és korszerű megoldást kínál. Segítséget nyújt az eszközök állapotának folyamatos nyilvántartásában, ellenőrzésében, az esetleges üzemzavarok megelőzésében, a hibalehárítási idő lerövidítésében, a karbantartási munkák hatékonyabb szervezésében, a készletezési költségek csökkentésében. Ezek a feladatok minden közműszolgáltató cégnél, vagy nagyobb létszámú szervezetnél gyakorta előfordulnak, sok helyen a napi rutin részét képezik. Eddig vízmű és áramszolgáltató vállalatok, városüzemeltető és személyszállító cégek kerestek meg bennünket a fent felsorolt tevékenységek racionizálásának igényével, de az alkalmazás önkormányzatok, földhivatalok alapfeladatainak informatikai támogatására is tökéletesen megfelel, mivel bármilyen iparág igényeinek megfelelően kialakítható.

 

Szolgáltatásmenedzsment rendszerünk legfrissebb bevezetése a egy víziközmű vállalatnál zajlott. Ügyfelünknél 200 főt kiszolgáló informatikai eszköznyilvántartását és -gazdálkodást, valamint belső IT helpdesket valósítottunk meg. A rendszerből előállítható statisztikák segítségével a vezetőség naprakész kimutatásokat kap a hibák jellegéről, gyakoriságáról, a hibaelhárítási időről, a hibajavítást végző munkatársak terheléséről. A felmerült problémák megoldásáráról az IT-s kollégák tudástárat hozhatnak létre, az eszközök élettörténetének, valamint a munkaterhelés és szabadságok ismeretében a karbantartásokat előre megtervezhetővé válnak, mindezek szintén hatékonyságnövekedést eredményeznek.

 

Az alkalmazás további felhasználási módja az Autodesk Topobase térinformatikai rendszerben észlelt térképi eltérések nyomon követése, és ezek javítását célzó hibajegykezelés. Ügyfelünknél a Topobase-ben tárolt vizuális információkat, a CNW helpdesk rendszerében rögzített javítási, karbantartási folyamatleírással, státusz és felelős-megjelöléssel egészítik ki. Megrendelőnk számos elvárást támasztott a két rendszer integrációjával kapcsolatban, például hogy növekedjen a víziközmű-hálózat dokumentáltságának pontossága, csökkenjen a kettős adatbevitel, az ebből fakadó hibalehetőség, gyorsabb és automatizált eltéréskezelés valósuljon meg, priorizálható legyen a helyszíni munkák ideje, sorrendje, optimalizálható a külsős alvállalkozók igénybevétele, stb.

 

Ahogy mondani szokták, evés közben jön meg az étvágy, így volt ez partnerünk esetében is. Mivel a 2 hónapja átadott rendszer tökéletesen működik, - és bízunk benne, hogy a későbbiekben is teljesíteni tudjuk ügyfelünk minden elvárását – ennek köszönhetően további osztályok, szakterületek bevonását is tervbe vették, így várhatóan az év végéig egy épület- és létesítménymenedzsmentet támogató szoftver is bevezetésre kerül.