RFID alkalmazási területek

Hamisítás elleni védelem
A hamisítás jelentős veszélyt jelent a közegészség és a betegbiztonság számára. A hamisított gyógyszerek hatástalan vagy hibás alapanyagokat, téves keverési arányokat, gyenge vagy szennyezett összetevőket tartalmazhatnak. Az RFID tag-ek és a rajtuk szereplő egyedi EPC kód alkalmazásával, valamint egy vagy több hitelesített adatbázissal a termékek minden egyes leolvasással hitelesíthetők, így az elosztási láncba került hamisított termékek azonnal kiszűrhetők. Másrészről pedig egy, a gyógyszer-gyártók alapanyag beszállítói irányába is kiterjesztett RFID/EPC alapú azonosítási rendszerrel, jelentősen csökkenhet a hamisított alapanyagok beérkezésének és átvételének kockázata és így az e rossz alapanyagok felhasználásából eredő termelési hulladékok és selejtek aránya. Mindezekből adódóan nő az ügyfelek bizalma és ezzel párhuzamosan természetesen nő az értékesítés is.

Termék diverzió
A termék diverzió az eredeti elosztási csatornán kívül értékesített gyógyszerekre utal. Jellegzetes és gazdaságilag és a fogyasztói biztonság szempontjából legjelentősebb az illegálisan újracímkézett gyógyszerek. Számos helyről származhat az újracímkézés alapjául szolgáló gyógyszeripari termékek. Hasonlóan, mint a hamisítás esetében, az RFID/EPC technológia bevezetésével nagymértékben csökkenthető az ellátási láncba bekerülő átcímkézett gyógyszerek mennyisége. Az RFID tag-ek alkalmazása, kombinálva a megfelelő csomagolási technológiával, szinte lehetetlenné teszik a termékek átcímkézését.

Áru átadás-átvétel
Az RFID technológia alkalmazása akár 80% csökkentheti, az áru átadás-átvétel idejét miközben javítja annak megbízhatóságát minimális humán erőforrás alkalmazása mellet is. Akár egy teljes kamion áru tételesen átvehető néhány perc alatt.

Készlet optimalizálás
Egy megfelelően kialakított RFID rendszerrel lehetőség nyílik a valós idejű készletnyilvántartásra. Az elosztási lánc kereskedelmi partnerei között kialakított szabványos EPC Hálózat segítségével pedig lehetőség nyílik, hogy a kínálatot a kereslethez lehessen igazítani. A puffer terület minimalizálható, a lejárt szavatosságú termékek pedig azonnal azonosíthatóak.

Hűtőlánc menedzsment
A hűtőlánc menedzsment során, a gyártás utolsó fázisától kezdve egészen a vevőig, a termék minőségének megőrzése céljából folyamatosan szabályozni kell a termékek tárolási és szállítási paramétereit, a hőmérsékletet és/vagy a páratartalmat. Bizonyos anyagok, termékek károsodhatnak, ha azokat nem az előírt hőmérsékleten és környezeti feltételek mellett tárolják. A szenzorokkal ellátott RFID tag képes a környezet változásait mérni és tárolni, másodpercre pontosan visszakereshető, hogy a termék mikor, milyen környezetben volt tárolva vagy szállítva. Így kiküszöbölhetőek a „sérült” hűtőlánc miatti termékveszteségek, vagyis csökkenthető a nem megfelelő tárolási és szállítási körülmények következtében tönkrement és kiselejtezett termékek mennyisége.. Az automatizálás valamint a megbízható, az egyedi árukat érő környezeti hatásokat pontosan nyomon követő RFID/EPC megoldás révén ugyanakkor csökkenthető a tárolási hőmérséklet és a fényviszonyok ellenőrzéséhez kapcsolódó humánerőforrás és rendszerfenntartási költségek is.

Vagyonvédelem
Nagy értékű tárgyak (gépjárművek, műkincsek, műszaki eszközök, stb. ) követésére is alkalmazható az RFID technológia. Használható továbbá a szállítmányozási folyamatban előforduló biztonsági rések kiküszöbölésére, pl. megakadályozható vele konténerek, szállítóeszközök ajtajának illetéktelen nyitása.

További alkalmazási lehetőségek:

  • Élőállat és növény azonosítás,
  • Orvosi alkalmazások (beteg és gyógyszerkövetés),
  • Valósidejű helymeghatározás és útvonal követés( pl. parkolókban, áruházakban, raktárakban),
  • Rendezvénytámogatás, beléptető rendszerek
  • Gyártásoptimalizálás és termeléskövetés