Skip to main content

RFID alapú abroncsvédelem a Silvy-Sped Kft-nél

A Silvy-Sped Kft. nemzetközi fuvarozással foglalkozó vállalat, nagyságrendileg tucatnyi autóból álló tehergépjármű flottával rendelkezik és Európa szerte végez közúti fuvarozási tevékenységet. Az elmúlt években többször előfordult probléma a járművek gumiabroncsaival, szivárgások, túlmelegedés és esetenként defektek akadályozták a szállítási hatékonyság növelését. A járművek felépítéséből adódóan mind a belső kerekek, mind a pótkocsin lévő abroncsok hibáit csak későn vagy egyáltalán nem tudta észrevenni a sofőr, így sok esetben csak akkor derült fény a problémára, mikor már csak az abroncsok cseréje jelentett megoldást. Ekkor a hiba elhárítása természetesen már magasabb javítási és abroncsvásárlási költségeket, szervezési többletmunkát, illetve esetenként késedelmet okozott.
A fenti abroncs problémák megoldására a Silvy-Sped Kft. cégünk RFID alapú abroncsnyomás mérő rendszerét választotta.

 

A tehergépjármű felnijein elhelyezett RFID érzékelők segítéségével a rendszer az abroncsokban lévő nyomás és hőmérséklet adatokat méri és továbbítja a fülkében elhelyezett kijelzőnek, így a sofőrt folyamatosan tájékoztatja az aktuális hőmérséklet és nyomás értékekről. A rendszer a normál nyomásértékek megváltozása esetén riasztást generál, például az alábbi esetekben:

  • 20 százalékkal alacsonyabb nyomás érték,
  • 30 százalékkal magasabb nyomás érték,
  • 0.33 Bar nyomáscsökkenés 16 másodpercen belül,
  • 80 Celsius fok feletti abroncshőmérséklet,
  • 20 percig nem kap jelet a rendszer.

Az eddigi néhány hónapos éles üzem folyamán abroncsnyomás mérő rendszer hibátlanul működött, és maradéktalanul teljesítette az ügyfél elvárásait. A fenti megoldás legfőbb előnye, hogy jelentősen növeli mind a járművezető, mind a szállítmány biztonságát, mivel a szivárgásokat észlelhetővé teszi, így egy esetleges defekteket is könnyebb elkerülni.

A rendszer hosszú távú használatával:

  •     üzemanyag megtakarítást,
  •     kisebb szén-dioxid kibocsátást,
  •     abroncscsere miatti állásidő csökkenést,
  •     valamint abroncsélettartam növekedést lehet elérni.


A nagy távolságra szállító fuvarozók számára tehát a fenti RFID alapú abroncsnyomás figyelő megoldás bevezetése jelentős költségcsökkenést és produktivitásnövekedést eredményez.

A rendszer beváltotta a hozzáfűzött reményeket, ezért a Silvy-Spednél a közeljövőben tervezik a teljes flotta felszerelését az abroncsnyomás mérő rendszerrel, illetve jármű nyomkövető rendszerrel történő összekapcsolást.