IBM Lotus Notes/Domino

IBM Lotus Domino

Az IBM Lotus Domino szerver már több mint 20 éve elérhető a felhasználók számára, hogy közös platformra helyezze a csoportmunkát, elektronikus levelezést, adatbázis-szerver szolgáltatásokat és az alkalmazás-szerverek által nyújtott lehetőségeket. A négy említett korai fő irány mára a Lotus Domino és Notes rendszereket még több feladatra tette alkalmassá.  Így mára a Lotus rendszerek lehetőségei között megtaláljuk a vastag-klienssel történő levelezést, a csoportmunka támogatását és előtérbe helyezését, kitűnő platformot az üzleti alkalmazásaink számára, központi címtárat.

A Lotus Domino platform azonban további lehetőségeket is kínál, melyek között szerepel:

 • beépített webszerver, ahol vállalatunk weboldalát helyezhetjük el,
 • levelek webes elérése, hogy a világ bármely pontjáról elérhessük e-mailjeinket,
 • IBM által készített kiegészítők felhasználása, melyekkel a kiterjeszthetjük az együttműködési lehetőségeket akár a jelenlétérzékelés vagy az azonnali üzenetküldés funkcióval,
 • szinkronizáció mobilkészülékkel, hogy ezeken keresztül is megtekinthessük elektronikus leveleinket, naptárunkat, kapcsolatainkat,
 • saját alkalmazásokat lkészítése.


A Domino híres biztonságáról, mivel a bejelentkezés nem egyszerű felhasználónév és jelszó kombinációval történik, hanem úgy nevezett ID-fájl tárolja titkosítva az információk egy részét. Napjainkig nem törtek még fel megfelelő jelszóval védett Notes felhasználói fiókot. A felhasználói fiókok könnyű kezelhetőségét tovább fokozza az ID Vault megoldás, ahol a felhasználók központi adminisztrációja végezhető.

A Lotus Domino rendszer szinte bármely operációs rendszerre telepíthető, a hardverigénye sem kiemelkedő, teljes körűen használható a régebbi szervergépekkel is. Operációs rendszerekben sem válogat, együttműködik a Microsoft Windows, SUSE Linux, Red Hat Linux, Ubuntu Linux, AIX és egyéb ismert operációs rendszerekkel mind 32-, mind 64 biten.

IBM Lotus Notes

A „szervertestvéréhez” hasonlóan az IBM Lotus Notes is több mint 20 éve áll azon felhasználók rendelkezésére, akik a hatékony üzleti kommunikáció és csoportmunka mellett tették le voksukat.

 • Az integrált felhasználói felületről elérhetőek az elektronikus levelek, az üzleti alkalmazások, azonnal látszik, ha határidő közeleg vagy megbeszélésünk lesz.
 • Az azonnali üzenetküldés és jelenlétérzékelés segítségével folyamatosan kapcsolatban lehetünk munkatársainkkal.
 • Az integráció megoldott a Lotus Quickr és Lotus Connections szoftverekkel is.
 • A beépített hírolvasóval folyamatosan információt kapunk a világ történéseiről, nem maradunk le semmiről.
 • Az elhízott levelesláda sem probléma, nincs elveszett levél, hiszen az IBM Lotus Notes híres a teljes szöveges-keresési lehetőségéről, mely nem csak a levelekben, bejegyzésekben, hanem a csatolmányokban is keres.
 • Képes hozzávetőlegesen 160 féle csatolmányt megjeleníteni, így nincs szükség arra, hogy minden fájltípushoz fel legyen telepítve a hozzá társított program.
 • A távoli munka is megoldott, hiszen a replikáció segítségével a levelezésünket a saját számítógépünkről is megnyithatjuk, - mely termérszetesen titkosítottan kerül tárolásra a helyi gépen – így akár utazás közben a repülőgépen sem kell lemondanunk a hatékonyságról.
 • Ne töröljön, archíváljon! - Tartja Lotus Notes egyik mottója. Nincs szükség a levelek törlésére, az archiválással könnyedén tárolhatja a leveleit továbbra is a munkaállomásán, ahol az idegen kezektől is biztonságban vannak az erős titkosítás miatt.
 • A LiveText funkció lehetővé teszi, hogy kibővítse az üzleti levelezését. Az alkalmazás felismeri például egy áru cikkszámát, majd a levélben található linkre kattintva azonnal láthatja a készletinformációt, indíthatja partnerének a kiszállítást és a mondat folytatása Önre van bízva....